“Nord Stream 2 vooral voor centraal-Europa”

“Nord Stream 2 vooral voor centraal-Europa”

Bijna de volledige transportcapaciteit van de nieuwe Nord Stream 2 gasleiding is bestemd voor landen in centraal-Europa. Dat zegt Gascade, de joint-venture tussen BASF en Gazprom dat verantwoordelijk is voor de aanleg van de Eugal pijpleiding. Deze nieuwe pijpleiding sluit de nieuwe Nord Stream 2 aan op het gasnetwerk van Tsjechië, zodat het Russische aardgas via een andere route dan Oekraïne de landen in centraal-Europa kan bereiken.

Met de aanleg van de Nord Stream 2 wordt de transportcapaciteit van de rechtstreekse verbinding tussen Rusland en Duitsland verdubbeld van 55 naar 110 miljard kubieke meter per jaar. Die extra capaciteit is niet alleen nodig om in de toenemende Europese vraag naar aardgas te voorzien, maar ook om de toekomstige levering van aardgas naar alle Europese landen veilig te stellen.

Volgens cijfers van onderzoeksbureau IHS is de Europa gasmarkt in 2035 voor 70% afhankelijk van import, terwijl dat nu ongeveer 50% is. Dat betekent dat er op Europees niveau veel geïnvesteerd moet worden in nieuwe gasleidingen, die het netwerk flexibel genoeg maken om aanvoerproblemen of pieken in de vraag naar aardgas op te vangen.

Eugal

De bijna 500 kilometer lange Eugal gasleiding loopt grotendeels parallel aan de bestaande OPAL leiding en heeft een capaciteit van 51 miljard kubieke meter gas per jaar. Om dat in perspectief te plaatsen, dat is bijna evenveel als de 55 miljard kubieke meter per jaar van de Nord Stream 2 en veel meer dan de 35 miljard kubieke meter aardgas die in een jaar tijd door de OPAL leiding vervoerd kan worden. De nieuwe Eugal gasleiding moet tussen 2019 en 2020 gereed zijn, ongeveer gelijktijdig met de tweede Nord Stream.

Met deze nieuwe transportroute via Duitsland en Tsjechië maakt Rusland zich minder afhankelijk van Oekraïne. Dat is vanuit de positie van Rusland goed te begrijpen, gezien de aanhoudende politieke en economische instabiliteit in dat land. Gazprom investeert liever in de aanleg van een alternatieve transportroute dan in het opknappen van het verouderde gasnetwerk van Oekraïne.

Europees gasnetwerk

Duitsland wil een belangrijke rol spelen in de toekomstige Europese energievoorziening en werkt daarom nauw samen met Rusland. Met de uitbreiding van de Nord Stream en de aanleg van nieuwe routes wordt Duitsland een belangrijk knooppunt voor een groot aantal Europese landen. Toch zijn niet alle Europese landen blij met deze ontwikkeling.

De uitbreiding van de Nord Stream is ongunstig voor Polen, dat de afgelopen jaren veel geïnvesteerd heeft in terminals voor vloeibaar aardgas. Zij vrezen inkomsten, omdat vloeibaar aardgas dat per schip aangeleverd wordt duurder is dan gas dat door een leiding komt. Oekraïne vreest een verlies aan inkomsten en een zwakkere onderhandelingspositie ten opzichte van Rusland door de aanleg van alternatieve routes als de Nord Stream en de Turkish Stream.

Dit artikel verscheen eerder dit jaar op Marketupdate

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »