Is goud echt een goede hedge?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen goud kopen. Voor sommigen is het edelmetaal een manier om vermogen te beschermen tegen geldontwaarding, terwijl anderen goud in de portefeuille opnemen ter diversificatie. Maar een van de meest populaire redenen is dat het edelmetaal bescherming biedt tegen economische of geopolitieke risico's.

Het is om deze redenen dat veel analisten en vermogensbeheerders adviseren een deel van het vermogen in edelmetaal te bewaren. Volgens vermogensbeheerder Ray Dalio is een weging van 5 tot 10 procent in edelmetalen als bescherming tegen dergelijke risico's aan te bevelen. Maar zijn deze beweringen ook feitelijk te onderbouwen? Met die vraag ging Bloomberg columnist Cameron Crise op onderzoek uit.

Goud profiteert van volatiliteit

De columnist van Bloomberg pakte de CBOE volatiliteitsindex (VIX) als graadmeter van de onrust op de aandelenmarkt en vergeleek deze met de ontwikkeling van de inflatie, de goudprijs en de 10-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties. Op basis van data van 1990 tot en met 2015 kwam hij tot de conclusie dat de goudprijs inderdaad positief reageert op een stijging van de volatiliteit.

Daarnaast selecteerde Crise tien verschillende periodes over de afgelopen drie decennia waarin de S&P 500 aandelenindex een forse correctie liet zien, zoals de beurscrash van 1987, de Azië-crisis van 1997, de wereldwijde financiële crisis in 2008 en de Europese schuldencrisis van 2010. In deze periodes gingen aandelen hard onderuit en zochten beleggers hun toevlucht in veilige havens.

Tijdens deze tien beurscrashes bleken Amerikaanse 10-jaars staatsleningen een veilige haven te zijn met een gemiddeld rendement van +3,4%, waarbij in 7 van de 10 gevallen een positief rendement behaald werd. Maar goud bleek de superieure veilige haven, want de goudprijs steeg in 9 van de 10 gevallen en haalde in deze turbulente periodes een rendement van gemiddeld bijna +7%.

Goud blijkt goede hedge tijdens beurscrash (Bron: Bloomberg)

Goud in de beleggingsportefeuille

Tot slot vergeleek Crise het rendement van een beleggingsportefeuille met 60% in aandelen en 40% in obligaties met een portefeuille waar ook goud onderdeel van uitmaakte. Deze alternatieve portefeuille (met een weging van 55% in aandelen, 35% in obligaties en 10% in goud) bleek in de afgelopen twintig jaar gemiddeld een half procent aan het jaarlijkse rendement toe te voegen.

Goud blijkt op basis van de ervaringen van de laatste decennia dus inderdaad haar belofte waar te maken. Het edelmetaal zorgde voor een hoger rendement in een gespreide beleggingsportefeuille en bleek daarnaast ook in beurscrashes vaak meer waard te worden.

Goud in de beleggingsportefeuille leverde hoger rendement op (Bron: Bloomberg)

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder op Argentor

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »