Hongarije haalt goudvoorraad terug uit Londen

Hongarije haalt goudvoorraad terug uit Londen

Hongarije heeft haar goudvoorraad teruggehaald uit Londen, zo maakte de Hongaarse centrale bank vorige maand bekend. In het persbericht noemt de centrale bank het toenemende risico op een nieuwe geopolitieke crisis als belangrijkste reden om het edelmetaal terug te halen. Maar ook is de centrale bank de laatste jaren anders gaan kijken naar haar goudreserve. Werd deze in het verleden nog gezien als een soort beleggingsproduct, nu ziet men in Hongarije ook het strategische belang van een voorraad edelmetaal. Ook dat speelde wellicht een rol in het besluit om goud terug te halen.

De goudvoorraad van Hongarije had begin jaren zeventig een omvang van ongeveer 65 tot 70 ton, maar deze werd grotendeels verkocht en omgewisseld voor staatsobligaties die toen een hoger rendement opleverden. Van die voorraad is sinds 1992 nog maar 100.000 troy ounce (3,1 ton) overgebleven, dat sindsdien bewaard werd in een goudkluis in Londen. Dat goud ligt vanaf nu weer opgeslagen in de goudkluis van de Hongaarse centrale bank in Boedapest.

Centrale banken halen goud terug

De laatste jaren hebben meer Europese landen een deel van hun goudvoorraad teruggehaald. Zo maakte Nederland in november 2014 bekend dat ze ongeveer 120 ton goud had teruggehaald uit New York, omgerekend ongeveer 20% van haar totale voorraad. De centrale bank van Oostenrijk heeft de laatste jaren ook al meer dan 60 ton goud teruggehaald uit de goudkluis van Londen, bijna een kwart van haar totale reserve. Het meeste goud werd teruggehaald door de Duitse Bundesbank. In minder dan vijf jaar tijd haalde ze 374 ton goud terug van de Franse centrale bank en 300 ton uit de kluis van de Federal Reserve in New York.

Centrale banken zijn sinds het uitbreken van de financiële crisis gestopt met goud verkopen en zijn sindsdien per saldo weer kopers van goud. Vooral Rusland, China, Kazachstan en Turkije voegen de laatste tijd veel edelmetaal aan hun reserves toe. Centrale banken zien goud als een soort veilige haven in onzekere tijden, omdat het edelmetaal geen tegenpartij risico kent en minder vatbaar is voor economische sancties. In tegenstelling tot banktegoeden kunnen goudbaren in een kluis niet door een ander land geblokkeerd worden.

Hongarije haalt goudvoorraad terug uit Londen (Bron: www.mnb.hu)

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder bij Argentor

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »