Erdogan: "Turkije heeft EU niet meer nodig"

Erdogan: "Turkije heeft EU niet meer nodig"

Turkije heeft geen lidmaatschap van de EU meer nodig, zo vertelde president Erdogan zondag tijdens een toespraak voor het Turkse parlement. Hij voegde eraan toe dat Turkije nog steeds open staat om bij de EU te komen, maar alleen met een volwaardig lidmaatschap. Daarover zei de Turkse president het volgende.

"Als de EU een stap voorwaarts wil zetten, dan is er maar één manier om dat te doen. En dat is om Turkije een lidmaatschap aan te bieden en om een begin te maken met culturele en economische groei."

De onderhandelingen over deelname van Turkije aan de EU gaan terug tot 2005, maar door allerlei omstandigheden en ontwikkelingen is het nog nooit tot volledige samenwerking gekomen. In veel Europese landen was er toen weerstand tegen toetreding van Turkije, omdat men vreesde dat de balans zoek raakt als het land met meer dan 80 miljoen inwoners bij de unie komt.

Sinds de 'vluchtelingendeal' en de mislukte coup van vorig jaar zijn de verhoudingen tussen de EU en Turkije verder verslechterd, waardoor de kans op toetreding kleiner is geworden. Erdogan verdenkt de EU ervan steun te geven aan de aanhangers van Gulen en aan de Koerden die een onafhankelijke staat willen. Tegelijkertijd bekritiseert de EU de wijze waarop Erdogan na de mislukte staatsgreep vele duizenden ambtenaren, journalisten en rechters heeft ontslagen of opgesloten.

Turkije en Rusland

Terwijl de relatie tussen Turkije en de EU moeizaam blijft haalt Erdogan de banden met Poetin juist aan. In september spraken de regeringsleiders elkaar in Astana over de situatie in Syrië en vorige week bracht Poetin een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara om met Erdogan te praten over meer politieke, economische en militaire samenwerking.

Na afloop van deze bijeenkomst spraken de twee regeringsleiders hun voornemen uit om handelsbelemmeringen tussen beide landen weg te nemen en de samenwerking op het gebied van energie te intensiveren. Voorbeelden daarvan zijn de aanleg van de Turkish Stream gaspijpleiding door de Zwarte Zee en de bouw van een nieuwe kerncentrale in Turkije met hulp van Russische bedrijven.

Ook op militair gebied werken de twee landen al samen. Zo heeft Turkije onlangs nog besloten om het S-400 luchtafweersysteem van Rusland te kopen. Ten aanzien van Syrië bereikten de twee landen, in samenwerking met Iran, overeenstemming over verschillende de-escalatiezones.

Lees ook:

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »